Egzersiz, sağlığınız ve iyiliğiniz için yapabileceğiniz en mühim şeylerden biridir. Zayıflamanıza, kronik rahatsızlık riskinizi azaltmanıza, ruh halinizi iyileştirmenize ve enerji seviyenizi artırmanıza destek olabilir.
Bu yazımızda egzersizin pek oldukça yararını ele alacağız, bunlar içinde şunlar içeriyor:
- Kilogram kaybı
- Kronik rahatsızlık riskinin azalması
- İyileştirilmiş ruh hali
- Arttırılmış enerji seviyeleri
- Daha iyi uyku
- Azaltılmış ağrı
- Gelişmiş bilişsel işlev
- Artan uzun yaşam
Ek olarak egzersize iyi mi başlayacağınız ve onu hayat tarzınızın bir parçası haline iyi mi getireceğiniz hikayesinde ipuçları vereceğiz.
Şu anda egzersiz yapmıyorsanız, bugün başlamanızı tavsiye ederiz. Azca oranda egzersiz bile sağlığınız ve refahınızda büyük bir ayrım yaratabilir.
Referanslar:
Antet | Yanıt |
---|---|
Egzersizin Yararları | Egzersiz fizyolojik ve psikolojik sağlığınızı iyileştirebilir, kronik rahatsızlık riskinizi azaltabilir ve sıhhatli bir kiloyu korumanıza destek olabilir. |
Egzersiz Türleri | Aerobik egzersiz, qüç antrenmanı, elastikiyet egzersizleri benzer biçimde pek oldukça değişik egzersiz türü bulunmaktadır. |
Ne Kadar Egzersize İhtiyacınız Var? | İhtiyacınız olan egzersiz miktarı yaşınıza, sıhhat durumunuza ve kondisyon seviyenize bağlıdır. |
Egzersiz Yapmak İçin En İyi Süre Ne Süre? | Egzersiz yapmak için en iyi vakit diye bir şey yoktur, sadece günün muayyen saatlerinde egzersiz yapmayı tercih edebilirsiniz. |
Egzersize Nasıl Başlanır | Şayet egzersize yeni başladıysanız, yavaşça başlayın ve zaman içinde egzersizlerinizin yoğunluğunu ve süresini kademeli olarak artırın. |
Yeni Başlayanlar İçin Egzersiz İpuçları | İşte yeni başlayanlar için birkaç ipucu:
|
Yaşlılar İçin Egzersiz | Egzersiz yaşlılar için yararlı olabilir, sadece egzersizlere yavaşça başlamanız ve zaman içinde egzersizlerinizin yoğunluğunu ve süresini kademeli olarak artırmanız önemlidir. |
Engelliler İçin Egzersiz | Engelli kişilerin egzersiz yapmasının birçok değişik yolu vardır. Sizin için hangi egzersizlerin doğru olduğu hikayesinde doktorunuzla yahut fizyoterapistinizle görüşün. |
Gebe Bayanlar İçin Egzersiz | Egzersiz gebe bayanlar için güvenlidir, sadece herhangi bir yeni egzersiz programına başlamadan ilkin doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. |
Egzersiz Ile alakalı Sıkça Sorulan Sorular | İşte egzersiz ile alakalı sıkça sorulan sorular:
|
II. Egzersiz Türleri
Birçok değişik egzersiz türü vardır ve sizin için en iyi tür, bireysel hedeflerinize ve ihtiyaçlarınıza bağlı olacaktır. En yaygın egzersiz türlerinden bazıları şunlardır:
- Aerobik egzersiz
- Güç antrenmanı
- Elastikiyet egzersizleri
- Balans egzersizleri
- Zihin-beden egzersizleri
Aerobik egzersiz, kalp atış hızınızı ve teneffüs hızınızı artıran her türlü egzersizdir. Aerobik egzersiz örnekleri içinde adım atma, koşma, yüzme, bisiklete binme ve dans yer alır. Güç antrenmanı, ağırlık kaldırma yahut kas hacmi gerçekleştiren öteki egzersizleri yapmayı ihtiva eder. Elastikiyet egzersizleri, hareket aralığınızı iyileştirmeye ve faydalanma riskini azaltmaya destek sunar. Balans egzersizleri, koordinasyonunuzu ve dengenizi iyileştirmeye destek sunar. Yoga ve tai chi benzer biçimde zihin-beden egzersizleri, stresi azaltmanıza ve genel refahınızı iyileştirmenize destek olabilir.
Keyif aldığınız ve devam edebileceğiniz bir egzersiz türü seçmeniz önemlidir. Keyif aldığınız bir egzersiz bulursanız, onu hayatınızın tertipli bir parçası haline getirme olasılığınız daha yüksektir. Ek olarak, biçim kazandıkça egzersizlerinizin yoğunluğunu ve süresini yavaşça ve kademeli olarak artırmalısınız.
III. Ne Kadar Egzersize İhtiyacınız Var?
İhtiyacınız olan egzersiz miktarı yaşınıza, sağlığınıza ve zindelik seviyenize bağlıdır. Genel tavsiye, yetişkinlerin her hafta minimum 1 dakika orta yoğunlukta aerobik aktivite yahut dakika yüksek yoğunlukta aerobik aktivite yapmasıdır. Sadece birtakım kişilerin bireysel gereksinimlerine bağlı olarak daha çok yahut daha azca egzersize ihtiyacı olabilir.
Egzersize yeni başladıysanız, az az başlamanız ve biçim kazandıkça egzersizlerinizin süresini ve yoğunluğunu kademeli olarak artırmanız önemlidir. Ek olarak vücudunuzu dinlemeli ve ağrı yahut rahatsız etme hissederseniz egzersizi bırakmalısınız.
İşte her hafta tavsiye edilen oranda egzersiz yapmanıza destek olacak birtakım ipuçları:
- Olası olduğunca işe yahut okula yayan yahut bisikletle gidin.
- Asansör yerine merdivenleri kullanın.
- Her saat başı ayağa kalkıp hareket edin, yalnız birkaç dakika bile olsa.
- Bir spor salonuna yahut fitness dersine katılın.
- Arkadaşlarınız yahut ailenizle spor yapın.
Herhangi bir altta yatan sıhhat sorununuz var ise, bir egzersiz programına başlamadan ilkin doktorunuzla görüşün.
II. Egzersiz Türleri
Birçok değişik egzersiz türü vardır ve sizin için en iyi tür, bireysel hedeflerinize ve ihtiyaçlarınıza bağlı olacaktır. En yaygın egzersiz türlerinden bazıları şunlardır:
- Koşu, yüzme ve bisiklete binme benzer biçimde kardiyo egzersizleri
- Ağırlık kaldırma ve vücut ağırlığı egzersizleri benzer biçimde qüç antrenmanları
- Yoga ve Pilates benzer biçimde elastikiyet egzersizleri
- Tai chi ve qigong benzer biçimde balans egzersizleri
Egzersiz rutininizi çeşitlendirmeniz ve muhtelif değişik egzersiz türleri yapmanız önemlidir. Bu, genel zindeliğinizi ve refahınızı iyileştirmenize destek olacaktır.
V. Egzersize Nasıl Başlanır
Egzersize adım atmak göz ürkütücü olabilir, sadece ne olursa olsun buna kıymet. Egzersizin fizyolojik ve psikolojik sağlığınız için oldukça muhtelif yararları vardır. Zayıflamanıza, kronik rahatsızlık riskinizi azaltmanıza, ruh halinizi iyileştirmenize ve enerji seviyenizi artırmanıza destek olabilir.
Egzersize yeni başladıysanız, yavaş başlamanız ve zaman içinde yoğunluğunuzu ve sürenizi kademeli olarak artırmanız önemlidir. Bu, yaralanmalardan kaçınmanıza ve buna bağlı kalmanıza destek olacaktır.
Egzersize başlamanıza destek olacak birkaç ipucu:
- Realist hedefler belirleyin. Oldukça fazla şeyi oldukça erken oluşturmaya çabalamayın, aksi takdirde pes etme olasılığınız artar. Haftada üç kere dakikalarca yürümek benzer biçimde ufak hedeflerle başlayın.
- Keyif aldığınız bir aktivite bulun. Yapmış olduğunuz şeyden hoşlanmıyorsanız, onu sürdürme olasılığınız daha düşüktür. Seçebileceğiniz birçok değişik egzersiz türü vardır, bundan dolayı keyifli ve eğlenceli bulduğunuz bir şey bulun.
- Davranış haline getirin. Egzersize devam etmenin en iyi yolu onu günlük rutininizin bir parçası haline getirmektir. Egzersizlerinizi her gün aynı saate planlayın ve yapmak istemeseniz bile yaptığınızdan güvenilir olun.
- Arkadaşlarınızdan yahut ailenizden yardımcı alın. Fitness yolculuğunuzda sizi destekleyecek birinin olması büyük bir ayrım yaratabilir. Bir egzersiz rutini başlatmakla ilgilenen bir arkadaşınızı yahut aile üyenizi bulun ve birbirinizi yolda kalmak için motive edebilirsiniz.
Birazcık çabayla egzersize başlayabilir ve faydalarını görmeye başlayabilirsiniz. O zaman ne bekliyorsunuz? Bugün harekete geçin!
VI. Yeni Başlayanlar İçin Egzersiz İpuçları
İşte spora yeni başlayanlar için birkaç ipucu:
- Yavaşça başlayın ve zaman içinde yoğunluğunuzu ve sürenizi kademeli olarak artırın.
- Keyif aldığınız, sizi zorlayacak fakat o kadar da zor olmayacak aktiviteleri seçin.
- Vücudunuzu kulak verin ve ağrı hissederseniz durun.
- Antrenmandan ilkin, antrenman esnasında ve antrenmandan sonrasında bolca su içerek sıvı ihtiyacınız olan şeyi giderin.
- Antrenmandan ilkin ısının ve hemen sonra soğumaya çalışın.
- Yardımcı almak için bir arkadaşınızla yahut aile üyenizle beraber egzersiz yapın.
Egzersize iyi mi başlayacağınız hikayesinde daha çok informasyon için lütfen doktorunuza yahut uzman bir şahsi antrenöre danışın.
VII. Yaşlılar İçin Egzersiz
Düzenli egzersiz her yaştan insan için sıhhatli bir hayat tarzının mühim bir parçasıdır, sadece bilhassa yaşlılar için önemlidir. Egzersiz, yaşlıların bağımsızlıklarını korumalarına, hayat kalitelerini iyileştirmelerine ve kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve kanser benzer biçimde kronik rahatsızlık risklerini azaltmalarına destek olabilir.
Yaşlıların yapabileceği birçok değişik egzersiz türü vardır ve muayyen bir yaşlı için en iyi egzersiz türü, onların bireysel gereksinimlerine ve kabiliyetlerine bağlı olacaktır. Yaşlıların icra ettiği en yaygın egzersiz türlerinden bazıları adım atma, yüzme, bisiklete binme ve yogadır.
Bir egzersiz programına başlarken, yaşlıların yavaş başlaması ve zaman içinde egzersizlerinin yoğunluğunu ve süresini kademeli olarak çoğaltması önemlidir. Ek olarak, yaşlıların vücutlarını dinlemeleri ve ağrı yahut rahatsız etme hissederlerse egzersiz yapmayı bırakmaları da önemlidir.
Yaşlıysanız ve bir egzersiz programına adım atmak istiyorsanız, ilkin doktorunuzla görüşün. Doktorunuz, bireysel ihtiyaçlarınıza müsait ve emin bir egzersiz planı geliştirmenize destek olabilir.
VIII. Engelli Bireyler İçin Egzersiz
Egzersiz, engelli kişilerin sağlıklarını ve refahlarını iyileştirmeleri için mükemmel bir yol olabilir. Gücü, esnekliği ve hareket yeteneğini artırmaya destek olabilir ve ek olarak ağrı ve yorgunluğu azaltabilir. Egzersiz ek olarak ruh halini ve uykuyu iyileştirmeye destek olabilir ve kalp hastalığı, nüzul ve tip 2 diyabet benzer biçimde kronik rahatsızlık riskini azaltabilir.
Engelli kişilerin egzersiz yapmasının birçok değişik yolu vardır. Birtakım kişilerin uyarlanabilir ekipman kullanımı yahut egzersizleri kendi hususi gereksinimlerine gore değiştirmesi gerekebilir. Sadece doğru destekle engelli kişilerin bir çok kendileri için emin ve eğlenceli bir egzersiz programı bulabilir.
Engelliyseniz, hangi tür egzersizlerin sizin için emin bulunduğunu doktorunuzla görüşün. İhtiyaçlarınızı ve hedeflerinizi karşılayacak kişiselleştirilmiş bir egzersiz programı geliştirmenize destek olabilirler.
Engelli bireylere egzersiz programına başlamaları için birkaç ipucu:
- Yavaşça başlayın ve zaman içinde egzersizlerinizin yoğunluğunu ve süresini kademeli olarak artırın.
- Fitness seviyenize ve yeteneklerinize müsait egzersizleri seçin.
- Egzersizleri sizin için emin ve konforlu hale getirmek için gerektiği biçimde uyarlanabilir ekipmanlar kullanın yahut egzersizleri değiştirin.
- Vücudunuzu kulak verin ve ağrı hissederseniz durun.
- Antrenmanlarınızdan ilkin, antrenman esnasında ve antrenmanlarınızdan sonrasında bolca su içerek sıvı ihtiyacınız olan şeyi giderin.
- Antrenmandan ilkin ısının ve hemen sonra soğumaya çalışın.
Egzersiz, engelli kişilerin sağlıklarını ve refahlarını iyileştirmeleri için mükemmel bir yoldur. Doğru destekle, engelli kişilerin bir çok kendileri için emin ve eğlenceli bir egzersiz programı bulabilir.
IX. Gebe Bayanlar İçin Egzersiz
Hamilelik, bir kadının vücudu için büyük bir değişiklik dönemidir ve sıhhatli ve formda kalmak için doğru oranda egzersiz yaptığınızdan güvenilir olmanız önemlidir. İşte hamilelik esnasında emin bir halde egzersiz yapmak için birtakım ipuçları:
- Herhangi bir yeni egzersiz programına başlamadan ilkin doktorunuzla görüşün.
- Yavaşça başlayın ve kendinizi daha kolay hissettikçe yoğunluğunuzu ve sürenizi kademeli olarak artırın.
- Eklemlerinize oldukça fazla yük bindirmeyen, düşük müessir egzersizleri tercih edin.
- Antrenmandan ilkin, antrenman esnasında ve antrenmandan sonrasında bolca sıvı tüketerek sıvı ihtiyacınız olan şeyi giderin.
- Vücudunuzu kulak verin ve ağrı yahut rahatsız etme hissederseniz durun.
Gebe bayanlar için emin olan birtakım hususi egzersizler içinde yürüyüş, yüzme, bisiklet sürme ve yoga bulunur. Ek olarak, yaralanmaları önlemeye destek olmak için antrenmanınızdan ilkin ve sonrasında esnemek de önemlidir.
Bitkin yahut mide bulantısı hissediyorsanız, günün değişik bir saatinde egzersiz yapmayı yahut antrenmanınıza ara vermeyi deneyebilirsiniz. Ek olarak hamilelik esnasında kucak kucak dinlenmek ve sıhhatli beslenmek de önemlidir.
Hamilelikte egzersiz yapmak sıhhatli bir kiloyu korumanıza, hamilelik komplikasyonları riskinizi azaltmanıza ve ruh halinizi iyileştirmenize destek olabilir. Ek olarak doğum ve doğum için daha hazırlıklı hissetmenize de destek olabilir.
S: Egzersizin yararları nedir?
A: Egzersizin hem fizyolojik bununla beraber psikolojik sıhhat için birçok faydası vardır. Egzersizin yararlarından bazıları şunlardır:
- Kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türlerinin riskini azaltır
- Tansiyon, kolesterol ve kan şekeri seviyelerinde iyileşme
- Artan kas gücü ve elastikiyet
- Gelişmiş balans ve koordinasyon
- Azalmış ağrı ve şiddet
- İyileştirilmiş ruh hali ve uyku
- Gelişmiş bilişsel işlev
S: Egzersizin değişik türleri nedir?
A: Birçok değişik egzersiz türü vardır ve sizin için en iyi tür, bireysel ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlı olacaktır. En yaygın egzersiz türlerinden bazıları şunlardır:
- Yürüyüş, koşu, yüzme ve bisiklete binme benzer biçimde aerobik egzersizler
- Ağırlık kaldırma yahut mukavemet bantları kullanma benzer biçimde qüç antrenmanları
- Yoga yahut esneme benzer biçimde elastikiyet egzersizleri
- Tai chi yahut qigong benzer biçimde balans egzersizleri
S: Ne kadar egzersize ihtiyacım var?
İhtiyacınız olan egzersiz miktarı yaşınıza, sıhhat durumunuza ve zindelik seviyenize bağlı olarak değişecektir. Sadece bir çok erişkin her hafta minimum 1 dakika orta yoğunlukta aerobik aktivite yahut dakika yüksek yoğunlukta aerobik aktivite hedeflemelidir.
Tavsiye edilen egzersiz miktarı ile alakalı daha çok informasyon için doktorunuzla yahut nitelikli bir egzersiz uzmanıyla görüşün.
0 Yorum